МЕЃУНАРОДЕН ДЕН НА МИГРАНТИТЕ 2018

Од Антонио Виторино, Генерален Директор на Меѓународната Организација за Миграции (ИОМ)   Миграцијата е многу значајно прашање на оваа ера. Миграција со достоинство (#WithDignity) е темата на Меѓународниот ден на мигрантите 2018 година, кој го одбележуваме денес (18 декември). Достоинството е во суштината на нашата мисија. Третманот на сите мигранти со достоинство е основното барање […]

Read More

Агенцијата за миграции на ОН креираше дигиталната платформа за вклучување на членови на дијаспората во развојните процеси на државите

Женева – ИОМ, Агенцијата за миграција на ОН, вчера официјално ја презентираше својата платформа iDiaspora (08/10), за време на настан кој беше дел од Меѓународниот дијалог за миграции кој е во тек во Женева. iDiaspora е глобален центар за вклучување и размена на знаења за транснационалните заедници и оние кои сакаат да се вклучат со […]

Read More

„Фокусот треба да биде на луѓето“, изјави Регионалниот директор на ИОМ на академската конференција во Република Македонија

Охрид – Со над една милијарда луѓе во движење на глобално ниво и 250 милиони меѓународни мигранти, обемот на феноменот на миграцијата често го прикрива фактот дека секој мигрант има своја единствена приказна. Ова беше темата на воведниот говор на регионалниот директор на ИОМ, Аргентина Сабадош во средата (05/09) на конференцијата организирана од еден од […]

Read More

„Најверојатно нема да можам да ја вратам сета оваа љубезност, но би сакала во иднина да допринесам нешто за естонското општеството“

„Најпрво, во Естонија дојдов како студент на размена, требаше да останам тука 5 месеци, но очигледно работите се променија. Одлуката да останам беше многу интуитивна, не беше рационална. Тука се чувствував многу задоволна и помислив дека ако останам подолго, ќе се случуваат добри работи. Потоа, се разбира, се запознав со еден Естонец и веќе живеам […]

Read More

На меѓународно ниво повеќето жртви на трговија со луѓе се тргувани преку официјалните гранични премини

Женева – По повод Светскиот ден за борба против трговијата со луѓе (30/07), новите податоци објавени од ИОМ, Агенцијата за миграции на ОН, покажуваат дека во последните десет години речиси 80 проценти од патувањата што ги извршиле жртвите на трговија со луѓе на меѓународно ниво  се преку официјални гранични премини, како што се аеродромите и […]

Read More

Се додека јавниот и приватниот сектор во светот не ја подобрат соработката, трговците со луѓе ќе победуваат. Да работиме заедно да ги заштитиме жртвите на трговија со луѓе

Од Вилијам Лејси Свинг, генерален директор на ИОМ   Светската работна сила никогаш не била толку мобилна – од градинарот во Калифорнија до банкарот во Сингапур. Без разлика дали станува збор за перачот на садови во Рим или за дизајнерот во Лондон, можеме да препознаеме дека човечката амбиција е во движење, сите – квалификувани или […]

Read More

АГЕНЦИЈАТА ЗА МИГРАЦИЈА НА ОН ЗАЕДНО СО ПАРТНЕРИТЕ ВО БОРБА ПРОТИВ ДЕГРАДАЦИЈАТА НА ПЛАСТИЧНИОТ ОТПАД И ЖИВОТНАТА СРЕДИНА

Женева – По повод Светскиот ден на животната средина (05/06), ИОМ, Агенцијата за миграции на ОН, ги здружи силите со глобалните актери кои се обидуваат да се борат против загадувањето со пластика и деградацијата на животната средина низ целиот свет.

Read More

Изјава на Агенцијата за миграции на ОН за Меѓународниот ден против хомофобија и трансфобија (ИДАХОТ)

Во свет каде што повеќе од една третина од земјите ги криминализираат консензуалните односи од ист пол, откривањето на вашиот родов идентитет и сексуалната ориентација може да биде крајно опасно. За внатрешно раселените членови на ЛГБТИ заедницата, исто така може да претставува проблем кон нивниот извор на приход, па дури и да биде опасно по […]

Read More

Меѓународна летна школа “Управување во услови на мигрантски кризи”

Филозофскиот факултет на Универзитетот ͈Св. Кирил и Методиј” од Скопје, Факултетот за криминалистика, криминологија и безбедносни студии на Универзитетот во Сараево и Универзитетот за применети науки Велика Горица од Република Хрватска, во соработка со ИОМ, агенцијата за миграции на ОН, како и бројни други владини и невладини организации учествуваат во спроведувањето на Меѓународната летна школа […]

Read More

АГЕНЦИЈАТА ЗА МИГРАЦИИ НА ОН ВО БОРБА ПРОТИВ МАЛАРИЈА ПРЕКУ ПАРТНЕРСТВО И АКЦИЈА

Женева – На Светскиот ден на маларија (25/04), ИОМ, Агенцијата за миграции на ОН и неколку други глобални партнери промовираат напори за справување со маларијата, една од најстарите, но најпродорни закани за јавно здравје на нашето време. Во 2016 година, имало над 216 милиони случаи на маларија на глобално ниво, 445 000 смртни случаи поврзани […]

Read More
Page Reader Press Enter to Read Page Content Out Loud Press Enter to Pause or Restart Reading Page Content Out Loud Press Enter to Stop Reading Page Content Out Loud Screen Reader Support